Μητροπολίτης Σεβαστιανός (1922-1994)

σεβαστιανός

Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανός (κατά κόσμον Σωτήριος Οικονομίδης) γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1922 στα Καλογριανά Καρδίτσας.
Τα χρόνια της Κατοχής σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το  1949 αφού προηγουμένως υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία (1948-1949).
Το 1952 έγινε μέλος της αδελφότητας Θεολόγων «Η Ζωή» και το 1960 μέλος στην αδελφότητα  «Ο Σωτήρ».  Προσελήφθη αρχικά ως λαϊκός ιεροκήρυκας στην περιφέρεια Μεσσηνίας. Το 1956 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, με το όνομα Σεβαστιανός.Την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Λήμνου (κατόπιν Τρίκκης και Σταγών) Διονύσιο.

σεβαστιανός1

Τον Απρίλιο του 1957 διορίσθηκε ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων όπου και χειροτονείται πρεσβύτερος την 26η Ιουνίου 1957 από τον τότε Μητροπολίτη Ιωαννίνων Δημήτριο.

Δίδαξε ως καθηγητής της Ιεράς Μονής Βελλάς και στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων.

Την 1η Ιουνίου του 1967 εκλέγεται Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. Λόγω του όρκου που είχε δώσει την Αδελφότητα είχε αρχικά αρνηθεί. Τελικά κάτω από την απειλή της καθαιρέσεως αποδέχθηκε και χειροτονήθηκε στις 11 Ιουνίου. Η ενθρόνισή του έγινε στο Δελβινάκι στις 29 Ιουνίου 1967.

Στην μητροπολιτική του Επαρχία πραγματοποίησε μεγάλο έργο φτιάχνοντας οικοτροφεία και Γηροκομείο και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην κατάρτιση των ιερέων, στο κατηχητικό και κηρυκτικό έργο.
Έτσι ο ίδιος ανέδειξε με το πολυτιμότατο έργο του την φτωχική επαρχία της Κονίτσης, που είναι μία από τις μικρότερες μητροπόλεις της Ελλάδος. Το όνομα του Μητροπολίτου Σεβαστιανού έγινε πανελληνίως αλλά και παγκοσμίως γνωστό για την μαχητικότητά του στη διεκδίκηση των δικαίων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Εκοιμήθη την 12ην Δεκεμβρίου 1994 και η εξόδιος ακολουθία του την 14ην Δεκεμβρίου έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά στην Κόνιτσα. Ο τάφος του βρίσκεται στον περίβολο της Ιεράς Μονής Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου στα σύνορα της Ελλάδος με την Βόρειο Ήπειρο. Εκεί τον επισκέπτονται και σήμερα όσοι τιμούν την προσφορά του στο Έθνος.

Μνημόσυνο στην Ι.Μ. Μολυβδοσκεπάστου παρουσία του Μητροπολίτη Ανδρέα

Μνημόσυνο στην Ι.Μ. Μολυβδοσκεπάστου παρουσία του Μητροπολίτη Ανδρέα

Κάθε χρόνο την Κυριακή που είναι κοντά στην ημέρα της κοίμησής του, γίνεται μνημόσυνο με την παρουσία Μητροπολιτών και πλήθος κόσμου.

Το ποιμαντικό του έργο στην Μητρόπολη Κονίτσης είναι μεγάλο.
Ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός έκτισε τον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα, που είναι ο μοναδικός για ολόκληρη την Ήπειρο, αλλά και ο μεγαλύτερος ναός του Αγίου Κοσμά σε όλη την Ελλάδα.
Η μνήμη του Αγίου Κοσμά εορτάζεται εκεί κάθε χρόνο με ιδιαίτερη λαμπρότητα και έχει γίνει πανελλήνιο προσκύνημα.

Εορτή του Αγίου Κοσμά στην Κόνιτσα

Εορτή του Αγίου Κοσμά στην Κόνιτσα

Επίσης επί της Αρχιερατείας του, έγινε η ανακαίνιση των ιστορικών Ιερών Μονές Στομίου (18ος αιώνας) και Μολυβδοσκεπάστου (7ος αιώνας, δίπλα ακριβώς στα Ελληνοαλβανικά σύνορα).
Ίδρυσε στην Κόνιτσα Γηροκομείο για την περίθαλψη απόρων γερόντων και δημιούργησε δύο οικοτροφεία για την φιλοξενία άπορων μαθητών και μαθητριών Γυμνασίου και Λυκείου από την ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας.

Αναδιοργάνωσε το πνευματικό κέντρο της Μητροπόλεως με τη λειτουργία Κατηχητικών Σχολείων, κατασκηνώσεων καθώς και με την ίδρυση τριών αιθουσών ομιλιών, κηρυγμάτων και εκδηλώσεων.

Ο Σεβαστιανός είναι ο Ιεράρχης του οποίου το όνομα συνδέθηκε άμεσα με το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα. «Σύμβολο του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου» τον είχε χαρακτηρίσει σε επιστολή της η ΟΜΟΝΟΙΑ Αργυροκάστρου (1991).

Ήταν ο άνθρωπος που ανέδειξε το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Τότε που κανένας δε αναφερόταν στην Βόρειο Ήπειρο, μόνο ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός ενημέρωνε και διαμαρτύρονταν για τους ξεχασμένους Έλληνες. Είχε επισκεφθεί ακόμα και το Αμερικανικό Κογκρέσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας τις αλβανικές θηριωδίες.

Σεβαστιανός

Το 1982 ίδρυσε και στη συνέχεια οργάνωσε και ενίσχυσε οικονομικά φοιτητική οργάνωση για το βορειοηπειρωτικό, τη Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ). Με το λόγο του αλλά και με την ψυχική του δύναμη άνδρωσε τη ΣΦΕΒΑ, εμψυχώνοντας τα μέλη της.
Το 1987 ίδρυσε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑΣΥΒΑ) με έδρα την Κόνιτσα, σύνδεσμο στον οποίο συμμετέχουν εξέχοντες επιστήμονες και στελέχη του διπλωματικού χώρου.
Περίπου δεκαπέντε (15) είναι οι εκδόσεις του Μητροπολίτου για το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, πολλές απ’ τις οποίες έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Αλβανικά. Επίσης εξέδιδε την εφημερίδα «Βορειοηπειρωτικό Βήμα», επίσημο όργανο του ΠΑΣΥΒΑ, του οποίου ήταν Πρόεδρος.
Για το βορειοηπειρωτικό ζήτημα ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός θεσμοθέτησε ετήσιες εκδηλώσεις στην μητρόπολη:
– Αγρυπνία δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στην Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου παραμονή της 15ης Αυγούστου.
– Ανάσταση στο τελευταίο ακριτικό χωριό Μαυρόπουλο απέναντι από την Δρόπολη Αργυροκάστρου όπου ο αντίλαλος του ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ έφτανε στους βορειοηπειρώτες με μεγάφωνα που είχε εγκαταστήσει.
– Διοργάνωση «τριήμερου πένθους και προσευχής» στη Μητρόπολη στα μέσα Φεβρουαρίου. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονταν την Κυριακή στο Δελβινάκι Ηπείρου όπου μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ψαλλόταν επιμνημόσυνος δέηση στο τάφο του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου (υπουργού της κυβέρνησης Αυτονομίας το 1914).
Τέλος στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς απηύθυνε μήνυμα φιλίας και συνεργασίας προς τον Αλβανικό λαό αλλά και διαμαρτυρίας προς την κυβέρνησή του. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν χιλιάδες λαού από όλη την Ελλάδα.

Εκδήλωση για την αυτονομία της Β.Ηπείρου στο Δελβινάκι

Εκδήλωση για την αυτονομία της Β.Ηπείρου στο Δελβινάκι

Να αναφερθεί ιδιαίτερα, ότι ο εθνικός αγώνας του Μητροπολίτου Σεβαστιανού είχε βαθιά πνευματικό χαρακτήρα, καθώς πίστευε ακλόνητα στη δύναμη της προσευχής γι’ αυτό και ανέθεσε στον αγιορείτη μοναχό π. Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη τη σύνθεση παράκλησης προς τους αγίους της Βορείου Ηπείρου υπέρ των Βορειοηπειρωτών.

Μετά το άνοιγμα των συνόρων (1990) με την Αλβανία, συνέχισε πιο εντατικά τον αγώνα, και έκανε προσπάθεια στο να παραμείνουν οι βορειοηπειρώτες στα ελληνικά χωριά της Β.Ηπείρου και να μην τα εγκαταλείψουν.

Οργάνωσε αποστολές εκατοντάδων τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βόρειο Ήπειρο. Η ανθρωπιστική βοήθεια της Μητροπόλεως Κονίτσης πήγαινε αδιακρίτως και σε ελληνικά αλλά και σε αλβανόφωνα και μουσουλμανικά χωριά.

Σημαντική ήταν η προσφορά της μικρής Μητροπόλεως Κονίτσης στους Βορειοηπειρώτες με την αποστολή ιερέων για την εξυπηρέτηση τω θρησκευτικών τους αναγκών, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια πριν χειροτονηθούν βορειοηπειρώτες και αλβανοί ιερείς.

Μεγάλη είναι και η προσφορά του Μητροπολίτου Σεβαστιανού με την ίδρυση του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Ράδιο Δρυϊνούπολη» με εκπομπές για την ορθοδοξία και τον ελληνισμό που ακούγονταν στις περιοχές της Δρόπολης, Αργυροκάστρου, Τεπελενίου, Πρεμετής, Πωγωνίου, Αγίων Σαράντα, Χειμάρρας στη Βόρειο Ήπειρο, αλλά και στο Ελληνικό έδαφος, σε ολόκληρη την Ήπειρο και τα Επτάνησα.
Όλος αυτός ο αγώνας έγινε μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Την δύναμη ,όμως ,ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός την αντλούσε από την πίστη του στο Θεό, την ηρεμία και προπαντός από την αφοσίωσή του στην αλήθεια και το δίκαιο.

ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣΈγραψε  χαρακτηριστικά στη Διαθήκη του. «Ευγνωμονώ εξ όλης ψυχής και καρδίας τον Άγιον Θεόν, διότι, καίτοι ανάξιον όντα από πάσης απόψεως, με ετίμησε ποικιλοτρόπως, αξιώσας με μάλιστα και του ανωτάτου αξιώματος της Αρχιερωσύνης. Ας είναι ευλογημένον και δοξασμένον το Πανάγιον Όνομά Του εις τους αιώνας των αιώνων».

Υπήρξε μια σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα της Ελλαδικής Εκκλησίας και το έργο του για τα Εθνικά Θέματα και κυρίως για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό τον ανέδειξε σε πανελλήνιο σύμβολο Αγώνος και προσφοράς.