Ιστορικό

Λέγεται ότι το μοναστήρι των Αρμάτων ανήκε στην Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής Σαμαρίνας.
Ήταν γνωστό και με την ονομασία «Μετόχι».

Ο ναός του ήταν μικρός και αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή η οποία κατά την παράδοση υπέδειξε η ίδια την τοποθεσία που θα κτιζόταν ο ναός της. Η Αγία εικόνα της που βρισκόταν στο μοναστήρι της Σαμαρίνας, έφυγε και παρουσιάσθηκε στη θέση της περιφέρειας Αρμάτων που κτίσθηκε το μοναστήρι αυτό.

Κτήτορες του ναού φέρεται να είναι μοναχοί του μοναστηριού της Σαμαρίνας. Εκείνοι κατάλαβαν την επιθυμία της Αγίας και από σεβασμό και ευλάβεια προς αυτήν, έκτισαν το ναό της. Με το πέρασμα του χρόνου γύρω από το ναό κτίσθηκαν κελλιά, αποθήκες και λοιποί χώροι στους οποίους εγκαταστάθηκαν μόνιμα μοναχοί. Έγινε πλέον Ιερά Μονή η οποία γρήγορα πλουτίσθηκε με χωράφια, αμπέλια, υδρόμυλο, νεροτριβή, μελισσοκομείο, γιδοπρόβατα και αγελάδες.

Όσοι από τους κατοίκους του χωριού εγκατέλειπαν το χωριό αφιέρωναν τα κτήματα που είχαν στην Αγία Παρασκευή. Δημιουργήθηκε λοιπόν ένα αξιόλογο μοναστήρι με αρκετή περιουσία. Η απόδοση των αγρών και των αμπελιών ήταν μεγάλη. Αυτό μαρτυρεί η ύπαρξη κάδων και βαρελιών χωρητικότητας πολλών τόνων.

Δωμάτια του μοναστηριού χρησίμευσαν ως σχολείο κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας και οι αποθήκες για αποθήκευση πολεμικού υλικού.

Δυστυχώς όπως όλα τα μοναστήρια παρήκμασε και αυτό. Με τον καιρό κατέρρευσε και έμεινε μόνο ο ναός ο οποίος το 1962 κάηκε από απροσεξία μικρών παιδιών. Μαζί του και η θαυματουργός εικόνα της Αγίας Παρασκευής του 9ου αιώνος. Ευτυχώς οι κάτοικοι έκτισαν νέο ναό και εξακολουθούν να τιμούν και να σέβονται την Αγία Παρασκευή η οποία πολλές φορές του προστάτευσε και διαφύλαξε από διάφορους κινδύνους.

Πανηγυρίζουν στη μνήμη της στις 26 Ιουλίου για τρείς μέρες.

Με το όνομα «Παληομονάστηρο» υπάρχουν τοποθεσίες στην περιοχή «Μαντάνια» της περιφέρειας Αρμάτων και στη περιοχή «Κυτράνια» της περιφέρειας Διστράτου.

Όμως δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τις τοπωνυμίες αυτές.

.

Επιστροφή