Ιστορικό

Παρά το γεγονός ότι τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία για την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου είναι ελάχιστα, διάσπαρτες πληροφορίες οδηγούν στην πεποίθηση ότι η Μονή ήταν άλλοτε ζωντανή και είχε έντονη δραστηριότητα.

Κατά την παράδοση, στην Μονή βρίσκονται θαμμένα σε τρία σημεία ισάριθμα βαρέλια. Το ένα  είναι γεμάτο χρυσάφι, το άλλο με μπαρούτι και το τρίτο με φίδια. Σύμφωνα με την ερμηνεία που δόθηκε,  το χρυσάφι συμβολίζει τον πλούτο της Μονής, το μπαρούτι το πολεμικό υλικό που στέγαζε στις αποθήκες του, και τα φίδια το γεγονός ότι η Μονή υπήρξε έδρα αντίστασης ή τόπος συγκέντρωσης αγωνιστών κατά των Τούρκων κατακτητών.

Αν αληθεύει αυτό, θα μπορούσε να αποτελεί και την αιτία ολοκληρωτικής καταστροφής της, πιθανότατα την ίδια εποχή με την εγκατάλειψη του Παλαιοσελίου από τους κατοίκους του και τη μετοίκησή τους στην περιφέρεια Βέροιας, προκειμένου να μη γίνουν κολλήγοι στην υπηρεσία του Μπέη του χωριού Ελεύθερο.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Από τη Μονή δε σώζονται παρά ελάχιστα ίχνη. Στο κέντρο του χωριού, ωστόσο, υπάρχει κτίριο, το οποίο οι παλαιότεροι ονόμαζαν Μετόχι. Αν και είχε μακρά διαδοχική χρήση ως σχολείο και υφαντήριο, στη δικαιοδοσία του ενοριακού ναού, φαίνεται πως αρχικά σχετιζόταν με τη συγκεκριμένη Μονή. Σήμερα, το κτίριο αυτό, αναδιαμορφωμένο πλέον, στεγάζει καφενείο, αποθήκη καθώς και την ενοριακή βιβλιοθήκη.

 

Περιουσιακά στοιχεία

Πέραν του παραπάνω κτιρίου, στη Μονή θα πρέπει να ανήκε και το εξωκκλήσι του χωριού, επίσης αφιερωμένο στον Άγ. Γεώργιο, το οποίο συνδέεται με την οικογένεια Παπαχατζή και τον Ιερομόναχο Ιωακείμ.

.

.

Επιστροφή