Ιστορικό

Το Μονύδριο της Ευαγγελίστριας βρίσκεται στο χωριό Μελισσόπετρα και είναι χτισμένο στους πρόποδες του ομώνυμου υψώματος το οποίο οφείλει την ονομασία του στο Μονύδριο του Ευαγγελισμού, γνωστό στους πιο πολλούς ως Ευαγγελίστρια.

Μέχρι το έτος … το οικοδόμημα ήταν σε ερειπώδη κατάσταση και αναστηλώθηκε με την ευγενή φροντίδα και με έξοδα του ιερέως Αντωνίου Λάμπρου και άλλων δωρητών.
Το Μονύδριο σήμερα αποτελείται από μικρό μονόχωρο Καθολικό με τρούλο, ένα κελλί, τράπεζα (κουζίνα) και βοηθητικούς χώρους.
Από την παλιά Μονή σώζεται στα ανατολικά της, το πηγάδι.
Το καμπαναριό που βρίσκεται νότια του Καθολικού είναι νεόδμητο, χτισμένο στα ερείπια του παλιού.

Στον περίβολο ο επισκέπτης απολαμβάνει την πανοραμική θέα της κοιλάδας του Αώου ποταμού καθώς και οκτώ χωριών της ευρύτερης περιοχής, από τον Σμόλικα και την Τύμφη, μέχρι την Μερώπη.

Το Μονύδριο αποτελεί εξάρτημα της  Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου Ραμπουσιάνων ,όπως φαίνεται και σε έγγραφο της Ιεράς Μητροπόλεως Κονίτσης.
Σε ευθεία γραμμή τα δύο μοναστήρια απέχουν μόλις 680 μέτρα το ένα από το άλλο.

Στις 24 Νοεμβρίου του 1940, στην Ευαγγελίστρια στρατοπέδευσε ο ιστορικός Λόχος του 12ου  Συντάγματος Πατρών, που έμεινε στην ιστορία σαν Λόχος ενισχύσεως Κονίτσης.
Ο Λόχος ξεκίνησε από την Αναγνωστοπούλειο Σχολή που είχε στρατοπεδεύσει μαζί με άλλους Λόχους από άλλα σημεία της πόλεως.
Μετά από αρκετή ώρα πορείας βρέθηκαν στο χωριό Μελισσόπετρα.
Προχώρησαν επάνω από το χωριό και σταμάτησαν στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας.
Εκεί καταυλίστηκαν πρόχειρα ώσπου την επομένη μέρα ξεκίνησαν και σε λίγη ώρα περνούσαν τη γέφυρα της Μέρτζιανης.
Μετά από 27 χρόνια ο Ελληνικός Στρατός, πατούσε και πάλι τα χώματα της Βορείου Ηπείρου.

.
.

Επιστροφή