Ιστορικό

DSCN0245

Η Ιερά Μονή Παναγίας Ζέρμας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της επαρχίας Κονίτσης.
Κατά την παράδοση, η Μονή ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Πωγωνάτο το 679, στη θέση Παληομονάστηρο. Στη σημερινή της θέση χτίστηκε αργότερα, μετά από ζημιές που υπέστη λόγω κατολισθήσεων.

sfragida 1618Την αλλαγή θέσης τη συμπεραίνει κανείς αν συνδυάσει δύο στοιχεία: αφενός την εντοιχισμένη επιγραφή στη δυτική πλευρά του Καθολικού, όπου αναγράφεται ως έτος κτίσης το 1656 από τον Ιωάννη Νικολάου, και αφετέρου τη σωζόμενη σφραγίδα της Μονής του έτους 1618, στοιχείο που υποδηλώνει πιθανώς προγενέστερη λειτουργία της Μονής σε διαφορετική θέση.

Από την ανακαίνιση του 1802 και μέχρι το 1913 η Μονή μαρτυρείται ενεργή, με τελευταίο Ηγούμενο το Ζακύνθιο Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Παπαδάτο.

Πέρα από το θρησκευτικό της έργο, η Μονή βοήθησε πνευματικά και οικονομικά την ευρύτερη περιοχή κατά την Τουρκοκρατία. Στον 20ο αιώνα, κατά τη διάρκεια των πολέμων, υπέστη εκτεταμένες καταστροφές, ιδίως στην πτέρυγα των κελλιών και στο τέμπλο του Καθολικού όπου κάηκαν ολοσχερώς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Καθολικό που είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, ενώ άλλοι δύο τρούλοι βρίσκονται στο νάρθηκα, αποτελεί το μοναδικό δείγμα του συγκεκριμένου αρχιτεκτονικού τύπου στην Ήπειρο.
Στο εσωτερικό του ναού σώζονται τοιχογραφίες, ενδεικτικές του παλαιότερου πλούσιου διακόσμου που σύμφωνα με επιγραφή, ήταν έργο των Λινοτοπιτών ζωγράφων Νικολάου και Γεωργίου.

001Η πύλη του ναού στη δυτική πλευρά είναι τοξοειδής και μοναδικής τεχνοτροπίας. Στο υπέρθυρο υπάρχει ανάγλυφος σταυρός και η κτητορική επιγραφή της Μονής. Πάνω από αυτό σε μια κόγχη υπήρχε τοιχογραφία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο κυρίως ναός χωρίζεται σε τρία κλίτη, με τέσσερεις κολώνες στις οποίες στηρίζεται ο μεγάλος τρούλος της εκκλησίας.

Το 2009, με απόφαση της Ι.Μητρ. Κονίτσης, ορίστηκε Ηγουμενοσυμβούλιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την ανακαίνιση και αναδιοργάνωση της Μονής.

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ζέρμας εορτάζει και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου και δέχεται  προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή των Κόνιτσας.

DSCN0215

.

.

Επιστροφή