Ιστορικό

Ο Ναός

Βόρεια του χωριού Νικάνωρ ( Κορτίνιστα ), στην κορυφή ενός απόκρημνου και επιβλητικού βράχου, βρίσκουμε χτισμένη από το 1816 την Ιερά Μονή Οσίου Νικάνορα στη θέση όπου προϋπήρχαν ερείπια παλαιάς Μονής, η οποία κατά τον Αραβαντινό χτίστηκε τον 17ο αιώνα και ήταν γνωστή ως Μονή Βράνιστας.
Σήμερα είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο και προστατεύεται από την 8η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Όσιο Νικάνορα, ιδρυτή της Μονής Ζάβορδας Γρεβενών.
Χτίστηκε ως ένδειξη τιμής στον Όσιο που έσωσε το 1815 τους κατοίκους από τη μεγάλη επιδημία πανούκλας που μάστιζε το χωριό Κορτίνιστα και όλη την περιοχή. Ευγνώμονες οι κάτοικοι και καθ’ υπόδειξη του Οσίου έχτισαν το μοναστήρι στην κορυφή του ψηλού αυτού βράχου, όπου σαν άλλος φωτεινός φάρος φωτίζει και προσανατολίζει κάθε πιστό στη σωστή πνευματική ζωή.

Το Καθολικό της Μονής σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση.
Σύμφωνα με σκαλιστή πλάκα που βρίσκεται εντοιχισμένη πάνω από την πόρτα του χτίστηκε το 1816.
Στο εσωτερικό του οδηγούμαστε από τη μικρή είσοδο που βρίσκεται στη βορειοδυτική του γωνία.
Ο ναός ιστορήθηκε (αγιογραφήθηκε) το 1826 από τον ζωγράφο Β. Αποστόλη από τα Φραστανά , όπως πληροφορεί άλλη επιγραφή : «ΟΥΤΟΣ Ο ΘΕΙΟΣ Κ(ΑΙ) ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ Κ(ΑΙ) ΘΕΟΦΟΡΟΥ / ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΝΙΚΑΝΩΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΑΝΙ / ΣΤΟΡΙΘΗ ΔΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ ΤΩΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝΤΩΝ / ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ Κ(ΑΙ) ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΕΥΟΝΤΟΣ Ιωάννου Γεωργίου Κ(ΑΙ) ΔΙΑ / ΧΕΙΡΟΣ ΕΜΟΥ ΤΟΥ ΤΑΠΕΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ εκ κώμης Φαραστανά της πόλεως / Πωγωνιανής. Αρχιερατεύοντος του θεοφιλεστάτου Κου Κου Ιωσήφ. Εν έτι 1826 Ιουλίου 30»

Το παλιό τέμπλο του ναού όπως και οι εικόνες του εκλάπησαν δυστυχώς το 1975.
Το υπάρχον τέμπλο είναι νεότερο καθώς και οι εικόνες. Σώθηκαν μόνο:  

  • Η εφέστιος εικόνα του Οσίου Νικάνορος η οποία χρονολογείται το έτος 1872.
  • Η φορητή εικόνα των Αγίων Γεωργίου Ιωαννίνων, Νικάνορα και Κοσμά του Νέου, που φέρει την επιγραφή 1863 Ιανουαρίου 20, δια χειρός Ματθαίου Χιονιαδίτου.
  • Ένας ξυλόγλυπτος σταυρός με αργυρή επένδυση και την επιγραφή: «ΔΩΡΕΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΘ. ΚΟΡΔΑ ΕΚ ΧΩΡΙΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΗΣ (ΗΛΙΟΡΑΧΗΣ) ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΙΟΥ..ΙΟΣ 1930».
  • Μία αργυρή λειψανοθήκη με τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Νικάνορα που φέρει εγχάρακτη επιγραφή: κατεσκευάσθη τη 20-8-1929 τη ενεργεία του κου Θωμά Σώρου
  • Δεύτερη λειψανοθήκη με τεμάχιο ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας και την επιγραφή: «ΤΟΥ ΟΣΗΟΥ ΚΕ ΘΕΟΦΟΡΟΥ ΠΑΤΕΡΟΣ ΗΜΟΝ ΝΗΚΑΝΟΡΑΣ: ΚΟΡΤΙΝΙΣΤΑ»

Ο ναός με το καμπαναριό

 Η Ιερά Μονή του Οσίου Νικάνορος εορτάζει και πανηγυρίζει στις 7 Αυγούστου και δέχεται  προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή των Κόνιτσας.

Με την υπ’ αριθμ. 12/ 17-04-2012 απόφαση του Ηγουμενοσυμβουλίου η οποία επικυρώθηκε από τον Μητροπολίτη Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, καθιερώθηκε και δεύτερη πανήγυρη της Μονής την 16η Ιουλίου  σε ανάμνηση της διασώσεως του χωριού από την πανούκλα.
Την ίδια μέρα επίσης τελείται μνημόσυνο υπέρ των κτητόρων, των Πατέρων, ανακαινιστών και δωρητών της Ιεράς Μονής. Επίσης κάθε χρόνο τελείται Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία την Τρίτη του Πάσχα.

Το Ηγουμενοσυμβούλιο που διορίσθηκε το 2009 με απόφαση του Μητροπολίτη Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου κάνει προσπάθειες οργάνωσης και αναστήλωσης της Ιεράς Μονής.

.

.

Επιστροφή